Нови доказателства за арийския произход на Българите

Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран.

Това съобщи в пресклуба на БТА доц. д-р Александър Илиев – антрополог и ръководител на научната експедиция в Иран – “Ариана”, част от проекта “Българи – прародина”.

Наш екип от учени е изминал над 1000 километра в търсене на доказателства за сходства между Българите и хората в днешен Иран. Сред учените са иранистът доц. д-р Иво Панов, доц. Ружа Нейкова от БАН и Иво Леонков от НАТФИЗ. След направените генетични анализи се потвърди, че древните Българите са дошли от Памир, което опровергава старата теория за славянският ни произход.

До този извод стигнаха учените от експедицията „Тангра”, след обработването на пробите, които са взели от жителите на афганистан и Таджикистан. ДНК пробите са показали, че Българите са генетично много близки до някой от жителите на Памир.
В последните години все по-сериозно се дискутира индоевропейския произход на древните Българи и сега освен езиковите сходства, антропологическите и археологическите факти тази теория получи подкрепата и на ДНК анализа.

Освен сходствата в бита и фолклора се забелязват и сходства в чертите на лицата, което е видно дори от пръв поглед, отбелязаха още от експедицията. Според тях събраните генетични доказателства потвърждавата това и са неоспорими.

Иранската актриса Aahoo Jahansouz Shahi (на снимката)
 

“Обориха се три основни тези, които сме учили в училище, казва д-р Славян Стоилов, член на експедицията:

- Първата е, че Българският народ е изключително генетично разнообразен, т.е. една мозайка, в която всеки от нашествениците е оставил по нещо. Това не е така.

- Второто важно нещо е, че В НИТО ЕДНА ПРОБА НА БЪЛГАРИ, изследвани до момента, НЕ СА ОТКРИТИ АЗИАТСКИ ГЕНИ.

- И третото, най-интересното е, че ние стоим много далеч от славяните. Ако докажем, че нашата народна медицина е тъждествена със старата персийска медицина, то до голяма степен няма да има какво повече да се доказва, казва д-р Славян Стоилов, член на експедицията.

Това за сетен път говори, че татарския произход на Българите от Сибир и Алтай, който е приет от официалната история не почива върху доказателства и е приет навремето съвсем хипотетично, главно от политически и конюнктурни съображения.

Взетите генетичните изследвания от Памир са ориентировъчни и, за да получат абсолютна категоричност, ще бъдат направени по-мащабни проучвания. До сега известните обекти в Иран показват множество сходства Българската култура и тази на древна Персия. Водени са разговори Иран да допусне Български изследователи до своите музеи, археологически и писмени източници. Изследователите се надяват да открият истински доказателства, които да докажат теорията им за арийския произход на Българите, с което веднъж за винаги да се сложи край на тази част от историята ни.

„Теорията на учените от експедиция “Тангра” доказва по неоспорим начин, че Българите не произхождат от Западен Сибир и не са тюрки, както се смяташе дълги години”, заяви и Божидар Димитров. Прадедите ни са дошли от долините и равнините на Памир. Това разбива из основи и един друг мит за произхода ни, а именно, че имаме славянски корен. Славяните не са основният елемент, който изгражда Българската народност, заяви проф. Георги Бакалов. Ние произхождаме от четвъртия клон на индоевропейските народи. Това ни прави сходни с племената на келтите и галите в Европа.


Интердисциплинарната експедиция се проведе под патронажа на Министерството на външните работи, Българската академия на науките, СУ “Св.Климент Охридски”, НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” с подкрепата на “Тангра ТанНакРа – общобългарска фондация”.

Последни новини
17 Юни 2021
Скъпи приятели на Розетата от Плиска,  Вие сте красиви и имате нещо от нас - медальон, тениска, обици, гривна или чаша, с която си пиете кафето сутрин :-). Пратете ни Ваша снимка и...
Виж повече
30 Юли 2020
Образът на вълка в Българските народни вярвания и умотворения няма нищо общо с карикатурното му подобие от купешките приказки за Кумчо Вълчо и Зайо Байо. Отношението на Българите к...
Виж повече