Несполучливи копия

Внимание! На пазара има фалшификати!
 

Когато през 2001 година произведохме първите Розети, малцина бяха онези, които познаваха медальона. Това бяха предимно научни работници, историци и скромен брой любители на древната и средновековна Българска история. За широката общественост този древен и изключителен Български артефакт беше непознат. Изобразените на медальона знаци (руни) също имаха неясно значение и редица историци тепърва се опитваха да разгадаят значението им.

През изминалите години и ние дадохме всичко от себе си, за да популяризираме този уникален медальон. Стремежът ни беше не толкова комерсиален, колкото чисто Български… Написаха се редица статии, направиха се видео клипове и всякаква друга реклама с една единствена цел – ДА ИЗВАДИМ ОТ ЗАБРАВАТА БЪЛГАРСКАТА РОЗЕТА.

Днес смея да твърдя, че ние успяхме, но ще продължим да го правим с Ваша помощ и занапред, защото всеки, който носи този медальон, рекламира най-чиста Българщина и отдава почит към паметта на онези, които поставиха Началото на рода ни.

За наше съжаление има обаче и хора, които не разбират смисъла на Розетата и колко е важно да запазят оригиналния й вид. Някои от незнание, а други с умисъл, променят по свое усмотрение подредбата на руническите знаци, формата или окачването на медальона и по този начин обезценяват стойността на Розетата. Изработени с незнание и комерсиална цел, тези несполучливи копия наподобяват Розетата от Плиска, но всъщност нямат нищо общо с оригинала.

Ето и някои от тях:

Нескопосана гръцка фалшификация с цялостно променена форма, несъществуващ в оригинала, но поставен тук в центъра, Мадарски конник и ДЕВЕТ(!) сгрешени символа.
НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ.
Медальонът е изработен не лошо, но с един основен недостатък - окачването е избрано произволно, което прави Розетата НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНА.
Отливка на Розета с НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ и много груба задна страна. Медальонът е излят, но е твърде лек и прилича на ламаринен.
Отново съмнителен медальон без печат за проба и качество, който претендира да е изработен от сребро. И тук цената подсказва с какво си имаме работа.
Добавете и ЕДИН сгрешен символ.
Непретенциозна месингова отливка с ТРИ сгрешени символа, НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ и някаква разновидност на IYI.
 
Предендира да е изработена от сребро, но липсва печат за пробата, както и държавен печат за качество.
Това и цената (в зависимост от магазина), на която се продава, говори достатъчно ясно, че материалът е близко до среброто, но не съвсем...
Освен това има ЧЕТИРИ сгрешени символа и ОКАЧВАНЕТО Е НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО!
 
Грозно копие на нашите Розети от стомана. Тук вместо лазерно изрязани, символите са грубо издълбани в метала.
Като бонус изработени с ЕДИН сгрешен символ. Окачването е ненадеждно, защото представлява тънка халка, подобна на огънат кламер.
 
Изглежда прилично, но за жалост с НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ.
Още едно копие на нашите Розети, но с по-едро изрязани символи, ЕДИН сгрешен и НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ.
Не са полирани. Снимана е откъм обратната страна, което говори красноречиво за познанията на производителите!

 
Ефектен медальон, на който е докаран старинен вид, но за жалост отново с ДВА сгрешени символа и НЕПРАВИЛНО ОКАЧВАНЕ.
Дървен медальон с ЕДИН сгрешен символ и НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ.
Диаметърът е с размера на малка капачка за буркан, което го прави доста неудобен за носене.
 
Ключодържател с ЕДИН сгрешен символ, НЕПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНО ОКАЧВАНЕ и отново странен знак IYI,
вероятно копиран от същото място като при изработеното от месинг менте №5.