Качеството на материала

Розетата от Плиска е артефакт, който е свързан с древната история на нашия народ. Ето защо при изработването му сме изключително внимателни.

При направата на медальоните сме се постарали да задоволим различните вкусове и затова Розетата от Плиска се предлага от:

– сребро проба 925 
– жълто злато - 14 карата
– бяло злато - 17 карата  
– неръждаема хром-никелова стомана
– медна сплав (цинк, алуминий, месинг, имитиращи старо сребро) 

Заради вниманието, с което ги изработваме и характеристиките на материала, ние гарантираме качеството на нашите Розети.

Надяваме се те да се харесат и на Вас.

СРЕБРО
Среброто е един от металите, които са били известни на човечеството от най-дълбока древност. През Средновековието алхимиците са го олицетворявали с Луната, като са му давали и съответния знак. То е с бял цвят и красив метален блясък. Спада към групата на благородните метали. 

Среброто е най-добрият проводник на електричество и топлина. То е доста меко и ковко и може да се обработва механически, но все пак е по-твърдо от златото и по-меко от медта.
Среброто действа антисептично. Ако поставим сребро в хранителна среда на някоя бактериална култура, йоните на метала възпрепятстват развитието на микроорганизми и бактериите умират. 

ЗЛАТО
От най-дълбока древност златото е ценен и много търсен благороден метал, използван като парично средство в бижутерията и за изработване на различни предмети на изкуството. То е с яркожълт цвят. 
Символът на златото Au е получен от латинското му наименование aurum, което според различни източници означава „жълто“ или „светла зора“ и е родствено с „Аврора“ (Aurora) – утринна заря.
Златото е добър проводник на топлина и електричество. Също както среброто, и златото има олигодинамѝчен ефѐкт - антисептично свойство, възпрепятстващо развитието на множество микроорганизми, някои, от които болестотворни.
Сплавите на златото могат да имат различен цвят. 

 – Бялото злато е ювелирен материал, сплав от злато и поне един бял метал, обикновено никел, платина или паладий, който му придава бял цвят. При по-голямо съотношение на сребро сплавта също има бял цвят, но е с по-матов оттенък. Както и при жълтото злато, чистотата на бялото злато се измерва в карати.

Златото е най-ковкият метал – един грам от него може да бъде изкован в лист с площ един квадратен метър.

СТОМАНА
Материалът хром-никелова стомана е по-известен като медицинска стомана, заради приложението му в медицината и по-точно при изработката на различни зъболекарски, хирургически и други инструменти. Този метал е изключително здрав, не ръждясва, не променя цвета си и не предизвиква алергии или други нежелани реакции.

Розетите от медицинска стомана не се нуждаят от почистване, не се окисляват и не корозират независимо от влажността на околната среда. Медальоните, изработени от стомана, са устойчиви на екстремна експлоатация.


ЦАМ
ЦАМ-ът е метална сплав от семейството на цинковите сплави. Съкращението означава: цинк - алуминий - магнезий - мед, тоест се състои от първите букви от германските обозначения, включени в сплавта на металите. В целия свят думата Zamak е станала синоним на цинково-алуминиевите сплави. У нас за подобни сплави се използва съкращението ЦАМ: цинк - алуминий - мед.
Сплавите от това семейство се различават по съдържанието на алуминий, което обикновено е около 4 %. 


Основната област на приложение за сплави от семейство ZAMAK е леенето под налягане. Тези сплави имат ниска точка на топене (малко по-висока от тази на оловото) и много добри свойства при леене, като същевременно са доста твърди (на нивото на меката стомана), което позволява получаването на доста здрави части с много сложна форма.
        

НЕСПОЛУЧЛИВИ КОПИЯ или "Какво не трябва да купуваме"